Employer branding. Campaigns. Career sites.
27 september 2016

Employer branding? Ja, natuurlijk!

Verslag master class employer branding

Eerder deze maand vond in het Belgische Leuven de jaarlijkse masterclass Recruitment2020 plaats, thema was de 'what, why, how' van Employer Branding. De conclusie is helder: employer branding wordt steeds belangrijker. En nee, een goede employer brand bouw je niet snel even op. Een langetermijnaanpak levert duidelijke resultaten. Geen zin om te lezen? Bekijk het videoverslag.

Employer branding?

De executive masterclass Recruitment 2020 is een jaarlijks initiatief van HRlinkIT en Talmark waarbij de focus ligt op het aantrekken en behouden van talent op de arbeidsmarkt. Het thema dit jaar: ‘employer branding: what, why and how’. De sprekers van de dit jaar waren onder meer: professor Luc Sels (decaan van de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen aan de KU Leuven en gespecialiseerd in arbeidsmarkt), Jan Denys (Director Corporate Communication & Public Affairs bij Randstad en arbeidsmarktdeskundige) en Olivier Sepulchre (HR Business Manager Build & Staff bij bpost). Geen masterclass zonder duidelijke krijtlijnen. Employer branding is dé manier waarop bedrijven zich profileren als aantrekkelijke werkgever bij potentiële kandidaten (imago) en hoe ze ervoor zorgen dat werknemers zich identificeren met de cultuur en strategie (identiteit). Je kan het beschouwen als de branding van een speciaal ‘product’: een unieke, bijzondere werkervaring en -relatie. Zo gaan ze de concurrentie op de arbeidsmarkt aan.

Aantrekkelijke werkgevers hebben…

Wie aan zijn employer brand wil werken, is op zijn minst nieuwsgierig naar de elementen die bij ‘de mensen’ het meeste impact hebben als het om een goede employer brand gaat. Hier bieden de resultaten van de jaarlijkse enquêtes in functie van de Randstad Award een antwoord. De topantwoorden over wat mensen het meest aantrekkelijk vinden blijven een competitief loonpakket, een aangename werksfeer en werkzekerheid. De ligging van het bedrijf weegt steeds zwaarder door. Vreemd genoeg liggen mensen veel minder wakker van het innovatievermogen van de organisatie en ook aandacht voor Corporate Social Responsibility (CSR) heeft minder invloed dan men zou verwachten.

De hamvraag is natuurlijk hoe je een positief (werkgevers)imago creëert? Niet zo makkelijk want “hoe mensen naar een organisatie kijken, verschilt van groep tot groep”, vertelt prof. Luc Sels. “Managers met ervaring zoeken naar bedrijven met positieve cijfers/bedrijfsresultaten. Studenten laten zich meer leiden door de naamsbekendheid ervan.”

Jobmarketing niet vergeten

Ondanks het grote belang van employer branding, heeft een goede rekruteringscampagne meer nodig. “Vergeet de job zelf niet”, waarschuwt daarom Luc Sels. “Geef voldoende informatie over de jobinhoud. Het succes van een vacature wordt mee bepaald door de hoeveelheid informatie en de accuraatheid ervan. Jobmarketing is even belangrijk als employer branding. En het wint aan belang hoe verder men in het aanwervingsproces komt.” Dat betekent bijvoorbeeld dat je vaak beter bent om een duidelijke loonvork mee te geven in plaats van de algemene vermelding van ‘markconform loon’.

Bekijk het hele verslag.